Sunday, 15 April 2018

APAKAH KEISTIMEWAAN SHAKLEE? | LIFEBUDAK

Assalamualaikum.wbt.

Ape yang best sangat tentang SHAKLEE?? Mengenalinya bukan sekadar produk kesihatan sahaja. Tetapi menjadikan seluruh keluarga dan persekitaran berada dalam keadaan SELAMAT, BERKESAN DAN TEEBUKTI. 

Dr. Forest shaklee telah mencipta produk signature SHAKLEE yang telah 100 tahun berada dalam pasaran.

Produk ape??  VITALEA iaitu multivitamin yang menampung kelompangan nutrisi manusia dalam era global ini. Dia dah menjangkakan, dalam dunia yang serba moden dan canggih ni,  manusia akan mengalami kesulitan dalam mendapat nutrisi yang seimbang dalam makanan seharian. Jadi dia mencipta Vitalea bagi menyelesaikan permasalahan kesihatan.

Jom kita teliti kenapa SHAKLEE ni lain dari yang lain. 

Yang pertama:

SELAMAT, 
Ada 8 perkara yang shaklee tekankan untuk kita faham yang shaklee ni SELAMAT. 
Yang paling ditekankan adalah ketulinan dalam menghasilkan sesuatu produk. 

1. Shaklee membuat saringan kepada lebih 350 BAHAN CEMAR, RACUN SERANGGA DAN BENDASING bagu setiap bahan mentah botani baru untuk menghasilkan sesuatu produk.
Di samping itu termasuk la KEHADIRAN LOGAM BERAT, SISA PELARUT, KEHADIRAN RADIASI dan KEHADIRAN MIKROB. 

2. Shaklee juga menjalankan LEBIH DARIPADA 250 UJIAN RACUN SERANGGA DILAKUKAN, MELEBIHI SYARAT UNITED STATES PHARMACOPEIA (USP).

3. Shaklee wajib melakukan lebih 100,000 UJIAN KUALITI setiap tahun bagi memastikan produk yang digunakan selamat untuk anda dan keluarga tersayang.

4. Produk shaklee tidak ditambah dengan PENGAWET, PEMANIS ATAU PERASA TIRUAN

5. Produk shaklee adalah Bebas Gluten, berita baik untuk mereka yang mengalami alahan gluten dan sensitif-gluten. Dengan produk bebas gluten, kami mahu anda memiliki usus dan sistem penghadaman yang lebih sihat.

6. Produk Shaklee adalah bebas GMO dan disahkan melalui Program Pengekalan Identiti (Identity Preserved Program (IPP)), pendekatan paling dipercayai untuk memastikan produk shaklee kekal Bukan- GMO dari peringkat biji benih hingga ke proses pengilangan.

7. Shaklee sangat berpegang kepada prinsip selamat, handal dan mesra alam, produk Get Clean Home Care kami adalah Terbiodegradasi yang tidak mengandungi fosfat, nitrat atau borat. Shaklee juga menjadikannya satu tanggungjawab dan amanah untuk menjadikan planet kita lebih sihat sepanjang masa.

8. Produk Shaklee tidak diuji  terhadap haiwan. 


Seterusnya aspek yang kedua:

TERBUKTI.
Para saintis shaklee sentiasa mencari bahan dan ramuan yang tulen dan mujarab dari alam semula jadi, semakan terbitan saintifik dan melakukan kajian mereka sendiri untuk mengesahkan keberkesanan dan kemujarabannya. Buktinya, 

1.LEBIH 100 PEMBENTANGAN DAN KERTAS SAINTIFIK DITERBITKAN

Produk shaklee disokong oleh lebih daripada 100 pembentangan dan kertas saintifik yang diterbitkan, yang membuktikan bahawa ia membawa perubahan kepada kesihatan anda. Salah satu ujian ini ialah Kajian Penanda Aras, yang menunjukkan bahawa orang yang mengambil suplemen Shaklee memiliki kesihatan yang jauh lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tiada suplemen sama sekali.

2. TELEMORE

Kajian Telomere menunjukkan bahawa pengguna Shaklee yang mengambil suplemen selama 5 tahun mempunyai telomere lebih lama berbanding pengguna sihat tanpa-suplemen.

3. PATEN SHAKLEE

Produk Shaklee mempunyai lebih daripada 70 paten dan sedang-dipaten..

4.SISTEM PELEPASAN BERPATEN

Sistem pelepasan berpaten Shaklee dicipta untuk memperbaiki dengan ketara kadar penyerapan nutrien utama dalam tubuh, menyediakan nutrien yang betul, di lokasi yang betul dan pada masa yang tepat.

"Inovasi dan sains adalah nadi dan teras untuk segala yang kami lakukan di Shaklee. Pusat inovasi ini adalah satu langkah lagi sebagai pelaburan berterusan kami di masa hadapan, dengan matlamat terunggul untuk membantu orang ramai menjalani kehidupan yang lebih lama, lebih sihat."

ROGER BARNETT, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Shaklee Corporation.

Yang terakhir:

BERKESAN

Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee

Satu Kajian Penanda Aras

Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee adalah kajian perintis mengenai pengguna suplemen pemakanan jangka panjang yang menunjukkan bahawa mereka yang mengambil suplemen Shaklee memiliki kesihatan yang jauh lebih baik, berbanding mereka yang mengambil multivitamin jenama lain atau tiada multivitamin sama sekali.

Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee [Shaklee Dietary Supplement Study] adalah kajian bebas oleh University of California, Berkeley, ke atas corak penggunaan, status kesihatan dan nutrisi pengguna jangka panjang pelbagai suplemen pemakanan. Kajian rentas-silang ini telah diterbitkan dalam Nutritional Journal, jurnal saintifik ulasan-sejawat atas talian pada Oktober 24, 2007. 


Hasil kajian ini membantu mengesahkan apa yang telah kami di Shaklee tegaskan selama ini

πŸ˜„Pendekatan gaya hidup sihat jangka panjang Shaklee merangkumi pilihan pemakanan bijak dari segi makanan dan suplemen, serta bersenam untuk mencapai dan mengekalkan berat yang sihat ternyata akan menyokong kesihatan dan kesejahteraan yang optimum.

πŸ˜„Dan kami mahu anda memastikan bahawa gaya hidup sihat anda turut merangkumi diet yang bijak, pengambilan suplemen, dan strategi senaman semasa anda berusaha untuk mencapai kesihatan yang optimum.


dan keputusannya amat Mengagumnkan!

➕ Tahap Nutrien Darah yang Baik

 ➕Penanda Bio Utama Kesihatan Jantung yang Baik


 ⬇ Kekerapan Penyakit Lebih Rendah


➕ Tahap Selamat Vitamin D dan Zat Besi

PENGGUNA PELBAGAI JENIS MAKANAN TAMBAHAN MEMPUNYAI:

Risiko Penyakit Jantung Lebih Rendah

11% Nisbah Kolesterol Lebih Rendah

33% Tahap Trigliserida Lebih Rendah

 Penyakit Berkaitan Otak dan Jantung Lebih Rendah

36% Tahap Homosisteina Lebih Rendah

Risiko Penyakit Jantung, Kanser, Kencing Manis Lebih Rendah

59% Tahap Protein Reaktif-C Lebih Rendah

39% Risiko Peningkatan Tekanan Darah Lebih Rendah

73% Risiko Kencing Manis Lebih Rendah


 Ada tak produk lain?  Yang sangat menjaga kepentingan alam??  

Ada yang boleh kongsi?  Mohon pm chemun. 

Sekian,  semoga anda yakin dengan shaklee.

CHEMUN IN THE HOUSE.

SELAMAT, TERBUKTI, BERKESAN

Salam Sayang,
Your life is starting when u has been call as BUDAK.
Fb: Munirah Alias
Fb pages :Lifebudak
Instagram: Lifebudak
Call/SMS/ Whatsapp/Telegram: 0137524261
[ID : 1228967] Your Most Trusted Shaklee Independent Distributor

PROMOSI GEMPAK ESP | LIFEBUDAK



Assalamualaikum.wbt.

Orang sekarang,  dengar je soya semua dah gelabah. Lagi-lagi yang sibuk duk canang,  soya punca kanser, cyst dan fibroid dan sebagainya tu.
Betul atau tidak?  Kajian secara sebenarnya tidak dapat lagi di sahkan. Cuma gaya pemakanan kita dewasa ini,  sangat mempengaruhi.

Kita sekarang suka ditakutkan dengan makanan tambahan @supplemen yang banyak mendatangkan penyakit. Tapi bila kita makan makanan segera yang  berminyak dimasak dengan kadar yg segera, kita tidak ambil kisah.

Sepatutnya, hal yang demikian lebih merisaukan pengguna seperti kita.
Kenapa??

1. IBU BEKERJAYA

Pagi-pagi kita sudah bergegas menyiapkan segala kelengkapan anak-anak ke sekolah. Yang sempat masak?  Alhamdulillah. Bagi yang tidak? Kita akan terdedah kepada makanan masak siap di luar.  Rutin pemakanan sangat terjejas.  Jadi supplemen ini pelengkap, menjadi ' support sistem' bagi keperluan harian.

2. PELAJAR

Yang setiap hari jadual kuliah tidak menentu, makan pun ala kadar. Kononya mahu ikat perut. Tapi kesudahannya,       'fast food' jugak la pilihan di hati. Akibatnya,  rutin pemakanan juga terjejas.

3. SURI RUMAH

Dengar macam sedap je kan?  Suri rumah?  Duduk rumah. Bukan semudah yang kita bayangkan. Terlalu banyak urusan yang perlu diselesaikan dari celik mata hingga tutup mata. Nak berehat?  Sekadarnya sahaja.  Nak makan?  Mungkin sempat atau tidak. Yang paling penting urusan anak-anak dan suami disegerakan. Pada ibu yang menyusu? Lagi lah masa sangat membatasi mereka.  Asal meragam je anak, susu ibu la menjadi pilihannya. Jadi,  mereka inilah yang terdedah kepada rutin pemakanan yang tidak sihat.

4. AYAH YANG BEKERJA DI LAPANGAN

Kebiasaan kaum adam ni,  banyak bekerja di lapangan. Banyak terdedah dengan habuk,  persekitaran yang sangat kotor. Tidak kurangnya yang merokok,  banyak sangat radikal bebas yang menempel dalam tubuh badan kita. Dari kita biarkan wang ringgit itu hangus dibakar api. Baik kita gunakan untuk membeli makanan tambahan sebagai pelengkap diet kita.


Jadi di sini,  chemun nak cadangkan pelengkap diet seharian anda.
Bagi membantu golongan wanita dan lelaki di luar sana. Jangan kita pandang mudah aspek kesihatan. Sebab kos  pemulihan adalah lebih besar dari kos penjagaan seharian.
" PREVENT IS BETTER THAN CURE"
Jom kita buka minda. 

Apa itu???  ESP?

*ESP* = *Energizing Soy Protein*
- nama pun energizing kan.. so Esp ni adalah minuman yg beri tenaga
- dihasilkan drpd 30kg kacang soya dan bantu memberikan tenaga segera dan boleh bertahan lama
Ok.. kenapa shaklee guna kacang soya eh?
*Sebab..*
Dr. Shaklee dah kaji yg protein soya ni faktor utama dlm penjagaan kesihatan yg unggul

Now..
*PERBEZAAN ESP vs SOYA KOMERSIAL BIASA?*

*1. SUMBER*

*Esp*
- dari soya yg benar2 semulajadi, tak diubahsuai genetiknya (non GMO) sejak dari penghasilan biji benih sampai dituai dan diproses

*Soya Komersial Biasa*
- dah diubahsuai genetik supaya cepat membesar (sama macam penghasilan ayam daging)

*2. BEKALAN TENAGA*

*Esp*
- rendah lemak dan bebas kolestrol
- dah terbukti secara klinikal mampu membekalkan tenaga berjam jam lamanya

*Soya Komersial Biasa*
- ada bahan aktif dan tak dapat hasilkan tenaga yg cukup utk tubuh dan *MEMBAHAYAKAN*

*3. FUNGSI*

*Esp*
- bantu kekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan, fungsi hormon yg sempurna dan bantu kekalkan paras gula utk hormon dlm darah

*Soya Komersial Biasa*
- tidak mengekalkan paras gula dlm darah sebab kandungan gula dlm soya itu sendiri dah tinggi

*4. BAHAN TAMBAH*

*Esp*
- takda tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet malah ia ada 5 vitamin B, 2 mineral dan 8g karbo utk tenaga

*Soya Komersial Biasa*
- ada bahan tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet utk mencantikkan warna susu soya
Sebab tu kita tengok kaler susu soya yg jual kat pasaran tu cantik je kaler dia kan
Putihh gebu

Next..
*KRITERIA YANG ADA PADA ESP*

*1. Kenapa perlu ditanam secara organik?*
Kan.. kenapa nak tanam cara organik ni? Leceh la kan 

*Sebab..*
- penanaman secara kimia akan menyebabkan nutrisi makanan berkurang
- kajian telah buktikan ada hubungkait antara kanser dan nitrat

*2. Kenapa bukan genetik? Kan jauh lebih murah?*
Kenapa xguna je soya genetik tu?
Kan lagi murahhhh
Sama macam vitamin sintetik dlm pasaran. Kebanyakkan syarikat akan jimatkan kos ke paling rendah
Seorang saintis Brazil dah kaji bahawa apabila genetik baru dimasukkan ke dlm tumbuhan, maka toksin akan dibina tanpa disedari!
Shaklee xmacamtu.. dia sgt pentingkan kualiti dlm setiap penghasilan vitamin


*3. Mempunyai 9 asid amino penting yg tubuh tak boleh hasilkan*
Apa fungsi asid amino ni?
- untuk penghasilan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim
- kalau salah satu asid amino penting ni takda, sistem imun boleh menurun sebanyak 30% tau! So boleh efek pada fungsi sistem tubuh


*4. Soya dicuci bersih menggunakan air dan bukannya alkohol*
Kenapa x boleh cuci dengan alkohol? Siapa tau?
*Sebab..*
- alkohol boleh musnahkan kandungan *isoflavon* sehingga 88%!
- padahal *isoflavon* ni sangat diperlukan untuk kurangkan risiko mendapat kanser, cth paru2 dan sebagainya


Last topik..
*FAKTA MENARIK TENTANG ESP!*

*1. Makin kerap kita amal, boleh awet muda tau!* 
*Sebab..*
Asid amino dlm Esp sgt penting utk bina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit dan lain2


*2. Bukan awet muda je, kulit pun jadi remaja* 
*Sebab..*
Esp merangsang pembentukan semula kulit dan otot, kurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot

*3. Selain tu, ia sebagai pembekal tenaga*
- ia membekal tenaga dgn segera
- baik utk cegah migrain, imsomnia dan tekanan

*4. Ia bantu baiki pigmentasi* 
- baiki masalah rambut beruban dan gugur
- baiki masalah kedutan dan kesan tua

*5. Membaiki memori* ‍♀
Meningkatkan kualiti memori,dorongan seksual dan rangsangan

*6. Sesuai utk semua peringkat umur* ‍♀

*7. Kandungan G.I nya rendah* ο₯›

Iaitu 39, menjadikan ia sesuai utk pesakit kencing manis
- mengekalkan paras gula dlm darah yg rendah, amat penting dlm pengurangan berat badan
- dan kesihatan dlm jangkamasa panjang

FUNGSI PROTEIN SOYA;
❤ Bantu kenyang lama dan bekalkan tenaga untuk jangka masa panjang
❤ Sesuai untuk yang ingin turunkan berat badan
❤ Bantu menjadikan kulit lebih anjal, gebu, tegang dan sihat
❤ Bantu pudarkan parut
❤ Bantu mengawal pertumbuhan jerawat
❤ Bantu menguatkan akar dan kurangkan keguguran rambut
❤ Bantu mempertingkatkan fungsi hormon wanita
❤ Bantu banyakkan susu ibu. Susu lebih berkrim dan anak mudah kenyang
❤ Bantu melindungi dan menjaga rahim wanita
❤ Bantu mengurangkan risiko kanser payudara
❤ Bantu elak kencing manis
Buat para pembaca yang ingin mengubah hidup anda,  ingin mendapatkan kesihatan yang terbaik?? Jom rasainya hari ini.
Boleh hubungi chemun seperti maklumat dibawah.

Terima kasih.

CHEMUN IN THE HOUSE.

SELAMAT, TERBUKTI, BERKESAN

Salam Sayang,
Your life is starting when u has been call as BUDAK.
Fb: Munirah Alias
Fb pages :Lifebudak
Instagram: Lifebudak
Call/SMS/ Whatsapp/Telegram: 0137524261
[ID : 1228967] Your Most Trusted Shaklee Independent Distributor

BANTUAN MELEGAKAN STRESS BUAT IBU BERPANTANG | LIFEBUDAK

PENGALAMAN BERPANTANG BERSALIN CAESER
Lately nih Yana banyak didatangi customers yang bersalin caeser. Mungkin asbab mereka tahu yang Yana sebelum nih bersalin secara caeser, makanya mereka pun cari Yana untuk dapatkan tips since ada yang anak dah nak setahun pun kawasan tempat luka caeser masih terasa ngilu lagi.
Kenapa Yana kena bersalin caeser?
Masa bersalin kan Ayish dulu, Yana bersalin secara caeser. Sebab Doctor kata tulang Yana jenis kecik, tu antara sebab kepala Ayish tak turun turun even jalan dah buka 4 cm and air ketuban dah dipecahkan manually.
Tak kisah lah bersalin caeser atau normal, both ada cabaran tersendiri kan? Yang penting baby sihat dan selamat 
So masa berpantang, Yana tak dapat lah nak berbengkung, bertungku atau lain lain yang tradisional sangat. Just buat mandi herba, bertangas dan pakai pilis jelah.
Yana memang tak ambil jamu langsung sebab tak nak effect kat Ayish since Ayish menyusu kan. Doctor pun dah pesan masa tu jangan ambil jamu, if nak ambil jugak tunggu lepas 1 bulan. Kalau supplement tak pe itu pun kena habiskan ubat dia bagi dulu.
Makanya, 100% and completely pilihan Yana semestinya Shaklee. Lepas habis ubat Doctor bagi, terus Yana start Full Set Berpantang Shaklee (ada yang Yana start lebih awal iaitu ESP & VIT C, cuma Yana gap dengan ubat Doctor bagi).
So here Yana nak share dengan anda semua antara supplement Shaklee pilihan Yana sendiri semasa berpantang dulu,

•  ESP - Membantu menguatkan rahim, milk booster, kulit cantik, berikan lebih tenaga, hilangkan stretch mark, kawal selera makan untuk jaga badan bagi slim balik.

VITAMIN C - Menguatkan sistem imunisasi agar tak mudah dijangkiti penyakit, khasiat untuk baby dapat disalurkan melalui susu badan, juga untuk kulit cerah gebu halus mulus. Vitamin C juga membantu luka bersalin kering dengan lebih cepat.

OSTEMATRIX - Calcium supply, milk booster, lawas dan mencegah sembelit, mengelakkan sakit kaki lutut pinggang cramp.

ALFALFA - Buang angin berlebihan dalam badan, lawas, detox, milk booster, mengetatkan kembali miss V, mengatasi masalah keputihan.

VITA LEA - Penambah tenaga, pelengkap nutrisi, untuk kesihatan dan kecantikan keseluruhan, membantu untuk tambah darah. Dalam VITA LEA juga ada ZINC yang dapat membantu mengeringkan luka bersalin lebih cepat.

OMEGA GUARD - Membekalkan EPA & DHA untuk perkembangan minda baby disalurkan melalui susu badan, bakar lemak berlebihan, buang lemak selulit, mengatasi masalah perut buncit.

VITAMIN E - Menghilangkan parut stretch mark dgn lebih berkesan, untuk kulit lebih flawless & glowing, juga utk mereka yg nak hilangkan parut jerawatjeragat semua yg mungkin naik disebabkan perubahan hormon semasa hamil.

Sebagai tambahan untuk ibu yang mengalami masalah bengkak susu, boleh lah ambil LECITHIN. Memang sangat sangat membantu dalam mengurangkan bengkak susu. Sakit kan bila terkena bengkak susu boleh jadi sampai demam 

Feedback daripada Yana sendiri yang sememangnya fully berpantang dengan Shaklee:

• Alhamdulillah luka Yana memang cepat baik dan kesan ngilu disebabkan czer juga takde lagi dah.
• Kesan ngilu nih Yana perasan baik sepenuhnya selepas Yana consume VIVIx botol ke-2, masa tu Ayish umur dalam 6-7 bulan. Bidan yang urut Yana ada beritahu biasanya rasa ngilu ni akan hilang selepas bertahun tahun. Syukur Alhamdulilah, Yana recover lebih awal.
Yang bersalin normal pun elok tau consume set nih. InshaaAllah luka bawah cepat sembuh dan cantum, masalah sembelit pun boleh diatasi. Memang yang bersalin normal nih for sure paling seram bila time nak membuang air besar kan? Lagi lagi kalau datang sembelit, so set nih memang sangat membantu.

Untuk bakal bakal Mama yang due tak lama dah tu, boleh lah start prepare Set Berpantang yer. Yang tengah berpantang atau nak habis pantang nak consume pun boleh tau. InshaaAllah Set Berpantang Shaklee nih antara pilihan yang terbaik 

Kredit to : master lyana hisham

Boleh terus hubungi chemun untuk order dan pertanyaan lanjut.
 013-7524261
www.wasap.my/60137524261

STRATEGI 4 R BAGI IBU MENGATASI TEKANAN | LIFEBUDAK

Assalamualaikum.wbt.
Post kali ini berkaitan STRESS. Nyahkau stress dari ibu-ibu hebat yang disayangi.
Pakar Psikologi ada menggariskan beberapa langkah asas bagi mengatasi TEKANAN.
Di sini,  chemun akan kongsikan 4R yang wajib kita lakukan bila menghadapi Tekanan.

1. RECREATION (Riadah)
Ibu perlu mencari alternatif untuk melakukan aktiviti yang ibu suka. Sentiasa mencari ruang masa untuk diri sendiri. Lakukan senaman yang berpatutan. Ambil makanan seimbang dan dapatkan tidur yang cukup.

2. RESOLVE ( cari punca tekanan)
Ibu haruslah mengenalpasti permasalahan yang dihadapi dan segera mencari puncanya. Cepat-cepat bertindak menyelesaikan permasalahan tersebut. Jangan biarkan perkara itu bertimpa di benak fikiran. 
Contoh: ibu menghadapi masalah dengan majikan,  ambil langkah berbincang dan segera mencari solusi,  elakkan dari memendam rasa sendirian.

3. REVISE ( ubah persepsi)
Apabila berhadapan dengan permasalahan, banyakkan berfikir kepada yang positif. Fokus pada impak yang membuatkan anda lebih tenang.
Contoh: Rakan sekerja tidak memahami keadaan ibu yang sering meninggalkan tempat kerja untuk melakukan aktiviti memerah susu. Ambil peluang untuk menerangkan syoknya menyusu dan kelebihan dari memikirkan perangai rakan yang tidak memahami.

4. RELAX ( cari alternatif untuk mengatasi tekanan)
Lakukan teknik pernafasan yang mudah dan berkesan.
a, Duduk atau baring dengan selesa.
b, Letak tangan di atas perut.
c,  Taril nafas melalui hidung dengan perlahan dalam kiraan 4. Tahan nafas selama 1- 2 saat.
d, Keluarkan nafas melalui mulut,  juga dengan kiraan 4.
e, Ulang beberapa kali. Sebaiknya 6-10 kali.
f,  Zikir adalah terapi yang baik buat yang beragama Islam. Seperti dalam surah ar-Ra'd ayat 28, "INGATLAH HANYA DENGAN MENGINGATI ALLAH HATI AKAN MENJADI TENTERAM"
Setakat itu sahaja perkongsian kita kali ini. Semoga mendapat manfaat bersama.


CHEMUN IN THE HOUSE.

SELAMAT, TERBUKTI, BERKESAN

Salam Sayang,
Your life is starting when u has been call as BUDAK.
Fb: Munirah Alias
Fb pages :Lifebudak
Instagram: Lifebudak
Call/SMS/ Whatsapp/Telegram: 0137524261
[ID : 1228967] Your Most Trusted Shaklee Independent Distributor

MILKBOOSTER BUAT IBU HEBAT| LIFEBUDAK






Assalamualaikum.wbt

Bukan mudah bergelar ibu?  Yang pasti banyak pengorbanan perlu dilakukan tapi tak perlu nak bersedih hati kerana bayarannya tak ternilai.
Apabila menyentuh tentang ibu menyusu, topik yang hangat diperkatakan adalah berkaitan penggalak susu ibu ataupun mudah dikenali sebagai MILKBOOSTER iaitu Makanan yang membanyakkan susu  badan.
Banyak permakanan yang mungkin diperkatakan mampu menjadi MILKBOOSTER,  contohnya semasa chemun pantang,  ibu memberi betik muda,  lobak putih sebagai meningkatkan penghasilan susu ibu.
Namun secara saintifiknya,  tidak pula banyak kajian yang betul-betul membuktikan keberkesanannya. Tetapi ianya sangat membantu berdasarkan pengalaman orang terdahulu yang banyak mengajar generasi kini.
Namun yang demikian, sangat ditekankan apa jua pemakanan,herba mahupun ubatan yang digunakan oleh ibu menyusu, ia bukan 'makanan ajaib' yang berkesan serta merta.
Konsep permintaan dan bekalan perlulah dipatuhi walau berada dalam apa keadaan sekali pun. Apa jua yang kita makan tidak akan memberi kesan sekiranya ibu tidak menyusu dan mengosongkan payudara dengan kerap dan efektif. Cari dahulu punca pengeluaran susu berkurangan dan cuba atasinya sebaik mungkin.
Makanan dan ubatan hanya membantu mempercepatkan proses baik pulih penghasilan susu.

Contoh makanan yang boleh jadi MILKBOOSTER

1. Lobak putih
2. Jantung pisang
3. Betik muda
4. Longan kering
5. Kurma
6. Asparagus
7. Soya
8. Bijirin
9. Soya
10. Pucuk bebuas
11. Lobak merah
12. Pucuk manis
13. Oren sunquick

Selamat mencuba ye ibu-ibu hebat. Ingat yang penting? Konsep  DEMAND and SUPPLY. Happy breastfeeding.

CHEMUN IN THE HOUSE.

SELAMAT, TERBUKTI, BERKESAN

Salam Sayang,πŸ’–πŸ’–πŸ’–
Your life is starting when u has been call as BUDAK.
Fb: Munirah Alias
Fb pages :Lifebudak
Instagram: Lifebudak
Call/SMS/ Whatsapp/Telegram: 0137524261
[ID : 1228967] Your Most Trusted Shaklee Independent Distributor

SENARAI KEPERLUAN IBU DAN BAYI | LIFEBUDAK


Assalamualaikum.wbt.

Ada ramai pembaca blog ni yang dah nak bersalin tak? 
Jom cek senarai ni?

Dah bersedia dengan kehamilan kali ini.
semoga senarai ini dapat membantu ibu-ibu mencari keperluan bersalin.



CHEMUN IN THE HOUSE.

SELAMAT, TERBUKTI, BERKESAN

Salam Sayang,πŸ’–πŸ’–πŸ’–
Your life is starting when u has been call as BUDAK.
Fb: Munirah Alias
Fb pages :Lifebudak
Instagram: Lifebudak
Call/SMS/ Whatsapp/Telegram: 0137524261
[ID : 1228967] Your Most Trusted Shaklee Independent Distributor


PENYEDIAAN MAKANAN BUAT IBU DALAM PANTANG | LIFEBUDAK



Assalamualaikum.wbt

Buat ibu-ibu yang sedang atau bakal berpantang. Chemun nak kongsi dengan anda semua.
Koleksi Resipi Lauk Pauk Berpantang Yang Mudah, Sedap & Cepat Masak.
Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, pasti akan melalui tempoh berpantang yang cukup mencabar. Mana taknya, bukan semua makanan boleh dimakan kerana dikhuatiri akan melambatkan proses penyembuhan selepas bersalin.

Mereka dilarang untuk mengambil makanan yang sejuk dan gatal. Sepanjang tempoh itu, para ibu mesti memakan makanan yang dapat memberikan mereka tenaga, berkhasiat dan membantu penyembuhan luka bersalin dengan lebih cepat.

Sebenarnya terdapat pelbagai hidangan yang boleh dimasak sebagai lauk pauk sepanjang tempoh berpantang. Ia bukan sahaja menyihatkan badan bahkan rasanya juga sedap. Tidaklah asyik makan ikan kering bakar dan lada hitam dan kunyit tumbuk sahaja. Yang penting, ramuan yang dimasukkan tentu sekali yang elok untuk diambil oleh para ibu berpantang seperti kunyit, lada hitam, ginseng, mengkudu dan sebagainya. Malah, lauk pauk ini juga boleh dimakan oleh seisi keluarga lain. Boleh menjimatkan masa dan bajet bukan?

1. DAGING GORENG LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
300 gm daging batang pinang |hilis nipis
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh lada hitam |tumbuk kasar
1 biji bawang besar |hiris
½ inci halia |hiris
Minyak masak secukupnya
Gula dan garam secukupnya
Sedikit air
CARA MEMASAK:
Perap daging dengan ketumbar, garam dan gula. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang dan halia hingga terbit wangi.
Masukkan pula daging yang diperap serta lada hitam yang ditumbuk kasar. Boleh ditambah sedikit air dan renehkan supaya daging lebih empuk.
Angkat dan sedia dinikmati.

2. PEGAGA MASAK LEMAK LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
200gm daun pegaga
1/3 cawan santan pekat
1 sudu makan ikan bilis
2 ulas bawang putih |hiris
1 ulas bawang merah |hiris
1 batang serai |titik
1 sudu lada hitam | tumbuk halus
Gula dan garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Cuci daun pegaga dan ketepikan.
Panaskan santan bersama ½ cawan air. Kemudian masukkan bawang yang telah dihiris dan serai. Masukkan juga ikan bilis dan lada hitam. Kacau sebati.
Masukkan daun pegaga, kacau sekati dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh tambah lada hitam yang tidak ditumbuk jika mahu. Lada hitam sangat elok diambil oleh ibu di dalam pantang kerana dapat membantu memanaskan badan dan mengeluarkan angin dalam badan.

3. IKAN HARUAN BAKAR SOS LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
2 keping ikan haruan |bersihkan
1 inci halia
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Daun pisang untuk membalut
BAHAN UNTUK SOS LADA HITAM:
1 sudu lada hitam |ditumbuk halus
1/3 cawan air
½ sudu tepung jagung
CARA MEMASAK:
Halia, bawang putih dan bawang merah ditumbuk.
Gaulkan ikan haruan dengan bahan tumbuk berserta garam dan serbuk kunyit.
Balut dengan daun pisang dan bakar sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
Untuk membuat sos lada hitam: Satu sudu lada hitam ditumbuk halus dan dicampurkan dengan 1/3 cawan air dan ½ sudu tepung jagung. Kacau di dalam kuali selama 10 minit hingga memekat. Angkat dan sedia dihidangkan bersama ikan haruan bakar.

4. IKAN MERAH SINGGANG
BAHAN-BAHAN:
1 keping ikan merah
2 ulas bawang putih |hiris halus
2 ulas bawang merah |hiris halus
1 batang serai |titik
½ inci halia |hiris
½ inci lengkuas |hiris halus
2 keping asam gelugur
½ sudu teh serbuk kunyit
2 cawan air
Gula dan garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Basuh ikan merah sebersihnya. Ketepikan.
Didihkan dua cawan air di dalam periuk. Masukkan serbuk kunyit, bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris.
Masukkan juga serai yang telah dititik, halia dan lengkuas yang telah dihiris. Masukkan pula ikan dan asam gelugur. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Biar mereneh seketika sehingga ikan masak.
Angkat dan sedia dihidangkan.

5. AYAM PANGGANG HALIA
BAHAN-BAHAN:
1/3 ekor ayam |bahagian paha
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
3 inci halia
Garam secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Daun pisang secukupnya
CARA MEMASAK:
Bawang putih, bawang merah dan
halia ditumbuk.
Kemudian gaulkan bahan tumbuk, serbuk kunyit dan garam sekata. Lumur rata pada ayam dan perapkan sebentar. Ketepikan.
Alaskan daun pisang di dalam dulang pembakar dan bakar menggunakan pan atau ketuhar sehingga ayam masak sepenuhnya.
Sedia dinikmati.

6. SUP LOBAK PUTIH DAN MERAH
BAHAN-BAHAN:
1 batang lobak putih
1 batang lobak merah
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 tangkai daun sup dan daun bawang.
1 sudu ikan bilis
½ sudu lada sulah
Garam dan gula secukupnya
3 cawan air
CARA MEMASAK:
Lobak putih dan merah dibuang kulit, dibelah dua dan dihiris ½ lebar. Ketepikan.
Panaskan air di dalam periuk, setelah mendidih masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris, masukkan ikan bilis dan juga lobak merah dan putih. Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Biarkan sehingga lobak empuk. Sekiranya perlu boleh ditambah air.
Akhir sekali tambahkan lada sulah, daun sup dan daun bawang. Kacau perlahan dan biar mereneh seketika.
Angkat dan sedia dihidangkan.

7. IKAN TALAPIA MERAH PANGGANG DAUN KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan tilapia merah |bersihkan
½ serbuk kunyit
3 helai daun kunyit
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Kelar ikan dan lumur dengan kunyit dan garam dengan sekata.
Kemudian balut ikan dengan daun kunyit.  Sediakan kuali pembakar dan ikan dibakar sehingga masak.
Angkat dan sedia dihidangkan.

8. IKAN GELAMA MASAK ASAM
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan gelama
2 batang serai
2 keping asam gelugur
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
½ inci halia
1 inci daun kunyit
Gula dan garam
2 cawan air
CARA MEMASAK:
Didihkan dua cawan air atau boleh lebihkan air jika perlu.
Masukkan asam gelugur, bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris. Masukkan juga daun kunyit dan halia serta serai yang telah dititik. Masak di atas api dan kacau perlahan.
Setelah itu masukkan ikan, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Renehkan seketika.
Angkat dan sedia dinikmati.

9. DAGING BAKAR LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
300gm daging batang pinang |bersihkan dan potong nipis
1 sudu teh serbuk ketumbar
½ sudu teh kunyit
Sedikit garam dan gula
½ sudu teh lada serbuk lada hitam
CARA MEMASAK:
Perap daging dengan serbuk ketumbar, lada hitam, serbuk kunyit, garam dan gula. Lebih lama diperap lebih enak. Ketepikan.
Setelah itu, bakar di atas pan sehingga garing. Angkat dan sedia dinikmati.

10. IKAN TENGGIRI GORENG HALIA
BAHAN-BAHAN:
1 keping ikan tenggiri |bersihkan
3 inci halia |hiris halus
2 sudu teh kicap manis
1 biji bawang besar |hiris
½ cawan minyak masak
Garam dan serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
Ikan tenggiri dicuci, lumur garam dan kunyit. Kemudian digoreng hingga garing. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis halia dan bawang besar hingga terbit wangi. tambahkan kicap manis dan masukkan ikan.  Gaul sekata.
Angkat dan sedia dihidangkan.

11. KERABU DAUN MENGKUDU
BAHAN-BAHAN:
200gm pucuk mengkudu muda
3 sudu teh kelapa parut
½ biji bawang besar |racik
Garam dan Gula
1 sudu teh cuka
CARA MEMASAK:
Pucuk mengkudu dicelur sebentar. Toskan airnya dan dihiris 1 inci panjang. Ketepikan.
Bawang dihiris. Di dalam satu mangkuk, satukan pucuk mengkudu, bawang hiris, Kelapa parut dan cuka. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
Sedia dihidangkan.

12. KERABU PEGAGA IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
200gm pegaga
1 biji bawang besar |mayang
3 sudu makan kelapa parut
1 sudu teh cuka
3 sudu teh ikan bilis
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Pegaga dibersihkan dan dipotong 1 inci panjang. Ketepikan.
Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan.
Bawang besar dimayang dan masukkan ke dalam satu mangkuk. Kemudian campurkan ikan bilis, cuka, pegaga dan kelapa parut. Gaul sebati. Tambahkan gula dan garam secukup rasa, gaul sebati sekali lagi.
Sedia dinikmati.

13. AYAM KUKUS CUKA
BAHAN-BAHAN:
1/3 ekor ayam bahagian dada
2 sudu cuka
2 inci halia |dihiris
1 sudu lada hitam |tumbuk halus
Garam dan gula secukupnya
Daun pisang dan lidi untuk membungkus
CARA MEMASAK:
Potong dada ayam kepada beberapa bahagian kecil. Gaulkan
ayam dengan halia, garam, gula dan lada hitam serta cuka. Bungkus di dalam daun pisang dan kukus sehingga masak.
Angkat dan sedia dinikmati.

14. HATI LEMBUT MASAK LIMAU PURUT
BAHAN-BAHAN:
½ kg hati lembu |bersihkan dan hiris nipis
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu ketumbar
2 sudu serbuk kurma
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 inci halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
4 keping daun limau purut
3 sudu lada hitam ditumbuk halus
4 sudu minyak masak
1 keping asam gelugur
1 batang serai
Gula dan garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Hati lembu dipotong nipis. Ketumbar, bawang putih, bawang merah dan halia dikisar halus. Serai pula dititik.
Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar, masukkan juga rempah kurma,kulit kayu manis dan bunga lawang serta serbuk kunyit dan serai. Masukkan hati lembu dan gaul sekata.
Tambahkan air, didihkan sehingga hati empuk. Kemudian masukkan asam gelugur dan lada hitam.
Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun limau purut.Sedia dihidangkan.

Selamat mencuba.
Hadapi masa pantang anda dengan bahagia. Inilah tempoh bonding ibu dan bayi.

CHEMUN IN THE HOUSE.

SELAMAT, TERBUKTI, BERKESAN
Salam Sayang,
Your life is starting when u has been call as BUDAK.
Fb: Munirah Alias
Fb pages :Lifebudak
Instagram: Lifebudak
Call/SMS/ Whatsapp/Telegram: 0137524261
[ID : 1228967] Your Most Trusted Shaklee Independent Distributor

JENIS-JENIS PENYAKIT IBU HAMIL |LIFEBUDAK

Assalamualaikum.wbt

Dewasa ini, kita sering dengar pelbagai penyakit yang menjadi nightmare bila ibu mengandung.
jom ketahui serba sedikit tentang penyakit ibu hamil ini.
Di harap ibu-ibu dapat memahami permasalahan sepanjang menempuhi tempoh 9 bulan yang indah.

1. Anemia

Anemia adalah kekurangan jumlah sel darah merah atau hemoglobin dalam darah, atau kebolehan sel darah merah mengangkut oksigen ke seluruh anggota badan kita. Apabila berlakunya Anemia dengan perlahan, simptomnya adalah selalu merasa penat, lemah dan susah untuk bernafas atau kurang mampu menjalankan senaman yang tertentu.

Apabila berlaku anemia dengan kadar yang segera, simptomnya adalah selalu berlaku kekeliruan, selalu tidak sedarkan diri atau terlalu haus. Kadang-kadang pesakit boleh kelihatan pucat dan tidak bermaya.


2. Gestational Diabetes Mellitus (GDM)

GDM  adalah keadaan di mana wanita yang tiada diabetes menghasilkan kepekatan gula yang tinggi ketika proses kehamilan. GDM secara generalnya akan menghasilkan beberapa simptom seperti, risiko berlakunya pre-eclampsia, kemurungan dan memerlukan proses pembedahan jika anda ada GDM.

Risiko bayi yang lahir apabila ibu menghidap GDM adalah bayi yang lahir akan lebih besar dari bayi normal, menghidap kekurangan gula dalam darah dan jaundis. selain itu, bayi boleh menghadapi risiko kematian pada usia kandungan diantara 20 ke 28 minggu. Boleh menyebabkan keguguran di awal usia kandungan

3. Urinary Tract Infections (UTI)

UTI adalah penyakit yang dipengaruhi oleh bakteria di dalam saluran kencing. Sekiranya ianya tidak dirawat, UTI boleh  menyebabkan kerosakan pundi kencing dan buah pinggang.

Cara untuk mengawal Jangkitan saluran kencing;

a) Minum air 6-8 gelas sehari
b) Ambil vitamin C (250-500 mg), beta karotena (25,000 to 50,000 IU sehari) dan zink (30-50 mg sehari) untuk membantu melawan jangkitan.
c)





  • Mental Health Conditions. ...
  • Hypertension (High Blood Pressure) ..
  • Obesity and Weight Gain. ...
  • Hyperemesis Gravidarum.

MUDAHNYA MENYUSU SEORANG BAYI | LIFEBUDAK

Assalamualaikum.wbt.
Naluri keibuan seorang wanita akan mula terserlah apabila, kita disahkan positif di UPT. Keinginan mempunyai anak sendiri adalah satu anugerah yang tidak ternilai.
Ilham dari pencipta yang MAHA AGUNG, adakah kita bersedia menerima dan melaksanakan tanggungjawab yang telah dikurniakan itu???
Apabila kita mula menyimpan niat untuk mempunyai cahaya mata, wajarlah kita berniat untuk menyusukannya dengan susu ibu sehingga 2 tahun. Hal ini adalah kerana susu ibu ini sangat membentuk ikatan kasih sayang "love bonding" antara ibu dan anak.
Di sepanjang perjalanan menyusu itu adalah ibadah kita dengan pencipta. InsyAllah apabila kita niat untuk menyusukan bayi kita sendiri, segala perjuangan akan menjadi memori indah hidup kita.
Gambar di bawah menunjukkan BEZA NUTRISI SUSU IBU DENGAN SUSU FORMULA.
Apabila melihat perbezaan yang sungguh ketara dari segi khasiatnya. Wajarlah kita sebagai ibu berazam untuk memenuhi keperluan anak-anak.
Jadi chemun kongsikan sedikit keperluan buat ibu-ibu  HEBAT yang sedang berjuang dengan penyusuan susu ibu ini.

Misi menjayakan penyusuan susu ibu

1.Niat
Bagi ibu-ibu yang telah berazam untuk menyusukan anak dari anak pertama,  anda HEBAT kerana telah menyediakan minda anda untuk membuat persediaan dengan lebih awal.Tanamkan niat sebelum mendapatkan cahaya mata.

Buat ibu yang telah pun berpengalaman menyusukan bayi sebelum ini,  tapi tidak berjaya sehingga 2 tahun,  anda juga HEBAT kerana telah bersedia untuk melakukan perubahan. Berniatlah untuk memperbaiki kesilapan dahulu bagi menjayakan misi kali ini.
Buat ibu yang dahulunya tidak menyusukan bayi dengan susu ibu,  kali ini anda ingin menjayakan penyusuan susu ibu, anda tidak kurang HEBATnya. Niatlah semoga susu ibu cukup sehingga  2 tahun.

2.Doa
Seterusnya panjatkan Doa buat rabbul jalil kerana disetiap usaha ketentuannya dari Allah. Teruskan berdoa dan minta suami doakan bersama, semoga perjalanan penyusuan susu ibu lebih diredhai.

3.Ilmu
Gali sebanyak mungkin ilmu berkaitan susu ibu. Cari dan join breastfeeding peer group supaya kita mampu menjayakan penyusuan dengan lebih bersemangat dan konsisten. Di bawah saya kongsikan sedikit teknik menyimpan susu ibu di taska/ rumah pengasuh.

4.Sokongan
Minta suami memahami misi penyusuan susu ibu, kerana ini perjuangan bersama. Minta restu dan bantuan suami dalam menjayakan misi penyusuan susu ibu. Ajak suami pergi talk/seminar menyusu dengan doa dia sama-sama membantu anda menguruskan bayi dan memberi bantuan dalam menjayakan misi anda

Di sini, chemun sertakan Cara penyimpanan susu ibu di rumah pengasuh/taska buat ibu berkerjaya.
Ibu haruslah meminta pengasuh simpankan untuk sehari penggunaan sahaja iaitu hanya letak kan di chiller. Jika dalam 1 hari tak habis, bawa balik.
Utk elakkan pembaziran dan dpt tau anak mnum byk mana sehari.

Gambar 1: sebelum bagi pengasuh esok, malam ni ibu perlu cairkan dgn cara letak kan di chiller. Esok pagi transfer masuk botol utk bagi pengasuh.

Gambar 2: susu yg diberi pengasuh dlm keadaan cair, mnta masukkan terus ke chiller. Jika nak guna, ambil susu yg dh siap diisi dlm botol, panaskan (merendam /guna alat pemanas).

Gambar 3: ilmu am pengendalian susu ibu.
Feel free to share. Semoga dapat manfaat bersama.

CHEMUN IN THE HOUSE.

SELAMAT, TERBUKTI, BERKESAN

Salam Sayang,πŸ’–πŸ’–πŸ’–
Your life is starting when u has been call as BUDAK.
Fb: Munirah Alias
Fb pages :Lifebudak
Instagram: Lifebudak
Call/SMS/ Whatsapp/Telegram: 0137524261
[ID : 1228967] Your Most Trusted Shaklee Independent Distributor

NUTRISI IBU HAMIL | LIFEBUDAK



Assalamualaikum.wbt.
Chemun nak kongsikan pengalaman seorang doktor yang sibuk dan sedang mengandung.

Saya baru dapat tahu kisah Iman Azman ex PA Vivy baru keguguran.
-
-
-
Saya pernah keguguran anak pertama. Masa tu baru 3 bulan  berkahwin, disahkan 5 minggu hamil.
Terkejut. Tak sangka sebab cepat sangat. Tapi bersyukur.
Walaupun saya berjanji akan menjaga diri dan kandungan ni tapi seringkali saya lupa. Bila saya tgh kerja.
Masa tu saya seorang houseman di jabatan perubatan. Pesakit collapse. CPR.
Ambu bagging dgn lama.
Tolak katil pesakit yg berat.
Ke sana ke mari uruskan ujian pesakit.
Bukanlah kita mengandung kita dapat light duty. Tak logikla. Kita perlu beri kita punya 100% sama mcm team member kita yg lain yg xmengandung sb workload perlu dikongsi sb workload mmg byk gilaaa. Kwn kita pun xterhandle kalau kita nak jd perempuan mengandung.
Masa tu pulak bulan puasa.
Saya pulak puasa.
Bila time buka puasa minum air kosong dan sambung kerja. Masa tu tagging lagi maksudnya jam 10 malam baru boleh balik.
Sahur makan gitu2 saja sebab tak selera dan alahan.
Masuk hari ke 5 puasa, saya nak pengsan di wad masa tgh ambu bagging pesakit.
Kemudian nurse take over dan suruh saya duduk.
Saya berbuka puasa.
Masa tu saya menangis sebab saya mengandung waktu bertugas di jabatan perubatan. Jabatan yg sibuk nak mampus. Pregnant pulak rasa penat gilaaaa. Klu tak mengandung pun dh penat kerja situ. Ni kan mengandung.
Sejak tu saya tak berani puasa sebab saya akan nak pitam.
Masuk minggu ke 7 saya mula ada spotting. Saya diberi cuti 2 minggu untuk berehat.
Lepas rehat masuk balik kerja, 1 minggu kerja saya alami pendarahan.
Masa tu hari Sabtu. Saya bgn pagi nak bersiap nak ke hospital.
Tetiba sakit perut ya amat. Darah menitis atas lantai mcm drama tv.
Keguguran.
Mengandung ni u must listen to your body. Kalau u rasa tak boleh teruskan memang u xboleh teruskan. Bukan manja bukan mengada. Memang limit badan kita tahap tu.
Fobianya saya mengandung sebab saya baru tahu betapa dahsyatnya penat mengandung tu. Rasa panas satu badan mcm nak demam. Kepala pusing. Nak angkat tgn pun jatuh balik. Alahan teruk pulak tu. Muntah sampai keluar darah.
Tak boleh bau daging atau ayam. Hanya boleh bubur nasi kosong. Itulah yg suami masakkan setiap malam lepas balik kerja.
Sedih keguguran tu mmg lama. Setiap malam menangis dan tak boleh tidur. Sebab saya blame diri sendiri. Tak jaga diri. Tak jaga baby.
Masa tu tak boleh tgk kedai baby. Tak boleh tgk baju baby.
Husband pujuk cakap masih ada rezeki nanti.
Alhamdulillah lepas 3 bulan keguguran, doktor bagi kebenaran untuk mengandung semula.
Dan saya mengandung semula lepas 5 bulan gugur.
Kalini memang teruklah mengandung.
Alahan.
Nak pengsan. Pening. Muntah. Admitted. Drama!!
Org yg tak pernah sakit seumur hidup pertama kali rasa sakit masa mengandung.
Memang depress.
Masa tu xmakan Shaklee. Konon nak makan makanan berkhasiat. Beli susu anmum. Beli susu kambing, susu kurma, susu segar. Mcm2 susu la husband beli utk bekalkan kalsium kat anak.
Yang peliknya dok tak cukup kalsium juga. Setiap malam dok tarik mengkarung masa tido😒
Husband beli buah anggur, kurma, delima, air zamzam, apple.. dan segala mcm sayur ada.
Jenuh nak makan. Tapi badan rasa mcm kain buruk lembiknya.
Lepas beranak Isabella, mmg rasa fuhh dahsyat betul mengandung ye. Serik sgt.
Tetiba mengandung anak kedua pulak. Adoiii.
Masa tu seperti biasalah minum susu segar tu semua tapi tarik mengkarung satu malam 5x. Kali ni menangis terus sb tak tahan dah. Jalan perggi kerja heret kaki sb sakit sgt.
Masa tu sakit pinggang pun dahsyat sampai pernah kena naik kerusi roda dari klinik masuk kereta.
Cip tahu cip tak cukup kalsium. Tak kiralah cip makan apa segar pun Cip xdpt pun nutrisi yg cip perlukan.
Hb low.
Muka pucat sampai kebiruan kelabu.
Cip sendiri tak sanggup tgk muka sendiri.
Satu hari saya decide nak cuba Shaklee. Contact kawan yg jual Shaklee. Doktor juga dan mengandung juga.
Dia suggest ESP dan ostematrix.
Alhamdulillah malam pertama lepas ambil tu dah takde tarik mengkarung.
Hari2 wajah dah ceria dan tak pucat lagi. Pesakit pulak cakap makin berseri doktor ni. Mengandung pun berseri.
Terus saya tak rasa mcm ibu mengandung. Rupanya ni rasanya mengandung yg sihat no.
Mcm ni mengandung kalau cukup nutrisi.
Tak depress. Tak sedih. Kita jadi diri kita sama mcm xmengandung.
Cergas dan ceria. Pergerakan dan aktiviti tak terbatas.
Itulah kali pertama saya terkena penangan Shaklee.
Kenapa kita makan sayur semua pun kita tak cukup nutiris??
Korang tau tak kajian mengatakan kualiti buah dan tanaman skrg dah jatuh nutrisinya berbanding 20 tahun yg dahulu. Ada byk faktor seperti buah itu telah diubah secara genetik, tanaman diracun, kualiti tanah yg kurang subur, buah dan sayur yg tak didapati segera. Melalui byk proses sebelum sampai pada pengguna. Setiap proses tu mengurangkan zat. Kemudian kita simpan dlm peti ais lagilah makin kurang zat. Bukannya beli2 terus makan.
Tapi suplemen Shaklee ni kalau dia kata ada 1000 mg kalsium dlm 4 biji tablet tu mmg 1000 mg lah kalsium. Dia dah pastikan. Dia buat ujian kualiti yg kita tak bleh bygkan berapa ratus juta Shaklee spend utk quality test. Like crazyy.
Tapi demi nak jamin kualiti drg mmg komited utk buat.
Selain tu dalam tablet ostematrix bukan ada kalsium semata2, ia dtg dgn Magnesium sekali kerana kedua minerals ni diperlukan untuk pembentukan tulang yg kuat.
Ia adalah sumber yg bebas bahan kimia tambahan dan selamat digunakan. Selama 30 tahun Malaysia dan KKM support Shaklee di Malaysia.
Kerana kualiti Shaklee terjamin.
Sejak tu setiap kali saya mengandung saya akan pastikan saya ambil Shaklee. Saya dapat rasakan perbezaan ketara mengandung tak ambil Shaklee dgn mengandung makan Shaklee.
Siap boleh lupa diri ini mengandung. Aktif sana sini. Walaupun ada alahan tapi saya tak lembik. Minum ESP setiap pagi itu wajib. Siap boleh berpuasa lagi tau.
Itulah penangan set ibu mengandung Shaklee yg saya tak boleh nak lupa.
Ibu mengandung saya nasihatkan jagalah diri baik2. Kalau penat u mesti dgr ckp body u.
Jgn nak buat2 gagah. Pastikan u ambil suplemen tambah darah, kalsium yg berkualiti dan B complex.
Saya syorkan u minum susu ESP sb u akan rasa bertenaga dan perut tak asyik lapar. Saya dah compare dgn mcm2 jenama susu ibu mengandung dan ESP mmg paling best.
Akhir kata, goodluck and I wish a smooth pregnancy for you☺️
Kredit to : Master Hasifah




Fungsi setiap satu supplement dalam Set Hamil Shaklee



Antara vitamin yang ada dalam set mengandung Shaklee ialah :
  • Vitalea : sejenis multivitamin dan mineral lengkap yang juga mengandungi zat besi. Kebaikan set mengandung Shaklee ialah membantu masalah bacaan HB rendah yang boleh membawa kepada anemia di kalangan ibu mengandung. Jika HB sentiasa rendah mungkin boleh menyebabkan komplikasi ketika melahirkan bayi. Ibu-ibu yang mudah letih serta rasa hendak pitam elok amalkan vitalea dua biji sehari. 
  • B Complex : mencegah penyakit deabetes ketika hamil. Berperanan untuk menukarkan gula dalam makanan kepada tenaga. Juga mengandungi asid folik yang elok untuk perkembangan saraf bayi. Ibu-ibu hamil yang sentiasa tertekan dengan kerja rumah dan pejabat juga boleh ambil B Complex kerana ianya vitamin anti-stress.
  • Vitamin C : membantu menguatkan sistem immune badan.Ibu-ibu yang sedang hamil kena jaga kesihatan serta mencegah diri daripada dijangkiti penyakit. Kalau ibu hamil jatuh sakit, susah hendak mendapatkan ubat yang bersesuaian ketika hamil. Ianya juga membantu pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Vitamin C yang banyak juga menggalakkan pertumbuhan kolagen, membantu ibu hamil kekal cantik, mempunyai skin yang berseri serta tidak kusam semasa mengandung.
  • Ostematrix : membantu mengatasi masalah sakit-sakit otot, pinggang serta sengal-sengal badan ketika hamil. Masalah buasir serta sembelit ketika hamil juga dapat diatasi dengan mengamalkan Ostematrix sebelum tidur. Ostematrix ini ialah bekalan kaslium dengan vitamin D yang membantu juga ibu-ibu untuk tidur lena dan berkualiti sepanjang malam supaya kekal segar keesokan harinya. Selain itu, jika mengalami msalah tekanan darah tinggi atau rendah, Ostematrix dapat membantu untuk mencegah masalah ini berulang.
  • ESP : membantu meningkatkan pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Ianya juga membantu mengawal paras kolesterol ibu-ibu hamil. Paras G.I yang rendah sesuai diamalkn oleh ibu hamil diabetes kerana memberikan rasa kenyang yang lebih lama serta membekalkan tenaga berpanjangan untuk ibu-ibu.
  • Omega Guard  :penting untuk perkembangan sel-sel otak bayi. Dengan amalkan Omega Guard setiap hari berat ibu hamil dapat dikawal. Kepada ibu-ibu yang mengalami peningkatan berat badan secara mendadak boleh cuba amalkan Omega Guard bermula dari trimester kedua bagi membantu mengawal berat badan.


CHEMUN IN THE HOUSE.

SELAMAT, TERBUKTI, BERKESAN

Salam Sayang,πŸ’–πŸ’–πŸ’–
Your life is starting when u has been call as BUDAK.
Fb: Munirah Alias
Fb pages :Lifebudak
Instagram: Lifebudak
Call/SMS/ Whatsapp/Telegram: 0137524261
[ID : 1228967] Your Most Trusted Shaklee Independent Distributor